Zone-valaisimen syntytarina (Martti Jännes)

Zone-valaisimen syntytarina (Martti Jännes)

Video Martti Jänneksestä, jossa hän kertoo suunnittelutyöstään sekä Zone-valaisimesta, joka on osa Innolux Design -valaisinmallistoa.

Martti Jännes, Zone-valaisimet

Martti Jänneksen suunnittelema Zone-valaisimesta on Innolux Design -mallistossa sekä pöytämalli että riippuvalaisin. Jännes on graafinen muotoilija, joka tunnetaan myös elokuvien monipuolisena, palkittuna ammattilaisena. Zone on kahdesta kuutiosta muodostuva valaisin, joka sai alkunsa Jänneksen kokeiluista geometrisilla kappaleilla.

Martti Jänneksen askartelu, joksi hän itse toimintaansa kutsuu, lähti liikkeelle yrityksistä rakentaa oikeaoppinen väriavaruus. Väriteoriasta kiinnostuneena ja väriavaruuden havainnollistamiseksi hän on kehitellyt erilaisia värijärjestelmän geometrisia malleja. Jänneksen työskentelytapaan kuuluu geometristen kappaleiden rakentaminen paperista, ja hän on työssään todella tuottelias ja idearikas.

Myös Zone-valaisin oli alun perin väriavaruuden malli siitä, miten valkoinen valo, pimeys ja värit näiden välillä asettuvat. Jännes toteaa Zone-valaisimella olevan monta asentoa pöytävalaisimena. Zonen lisäksi Jänneksen suunnittelemaan valaisinperheeseen kuuluvat geometriset Zio- ja Zeneos-plafondit.

Pohtiessaan valon merkitystä itselleen Jännes palaa muistoissaan lapsuuden Längelmävedelle ja huudahtaa: ”Valo on lapsuudesta lähtien ollut äärimmäisen tärkeä juttu minulle!” Hän souteli ja kalasti lapsena paljon, kävi katiskoilla. Jännes kertoo soudelleensa matalissa vesissä ja hänen mieleensä on painunut se, miten valo heijasteli järven pohjasta.