Valaistus sisustuselementtinä

Mars-valaisinMars-valaisin

Valaistus vaikuttaa huomattavan paljon tilan synnyttämään kokemukseen ja sen luomaan vaikutelmaan. Hyvä valaistus on toimiva, viihtyisä, tunnelmallinen ja turvallinen. Sillä saadaan kiinnitettyä huomio toivottuihin kohteisiin ja suunnattua katse pois tilan osista, joita ei haluta korostaa. Valaistus vaikuttaa huoneen mittasuhteisiin ja avaruuden tuntuun. Tärkeää on miettiä kokonaisuutta yhdistelemällä yleis-, työ-, korostus- ja koristevalaistusta eri tavoin.

Liian tasaista valaistusta on syytä välttää. Jos tila on valaistu lattiasta kattoon tasaisen voimakkaasti, vaikutelma on usein lattea ja kliininen. Suuntaamalla valoa ja sijoittamalla valonlähde taktiseen paikkaan kokemusta on helppo kontrolloida. Tilaan saadaan lisää korkeutta upottamalla valaisin kattoon tai suuntaamalla valo ylöspäin. Alaspäin valaisevat riippuvalaisimet, jotka jättävät katon ja osan seinistä varjoon, sitä vastoin madaltavat huonetta. Kapeaan tilaan, kuten käytävään, saadaan lisää leveyttä toispuoleisella valolla. Esimerkiksi yksi tai useampia seinävalaisimia voidaan sijoittaa vain toiselle seinälle.

Valon ja varjon välinen kontrasti tuo tilaan luonnetta ja kolmiulotteisuutta. Valon määrän vaihteleminen eri puolilla huonetta ei tarvitse olla edes kovin radikaalia, jotta eläväisyyttä saataisiin esiin. Valaisimesta loistavan valon kohdistumista kannattaa hyödyntää suuntaamalla valo johonkin tiettyyn kohteeseen. Tällaisia elementtejä voivat olla tilan tietyt osat, kuten tekstiilit, taideteokset, huoneen muodot tai sen värit.

Valaistuksen tarve vaihtelee tilan pintojen ja tekstiilien värien mukaan. Mitä vaaleampi ja kiiltävämpi pinta on, sitä enemmän se heijastaa valoa. Silloin tila vaikuttaa suuremmalta kuin onkaan, ja valoa tarvitaan vähemmän. Tummat seinät, tekstiilit ja muut pinnat vaikuttavat juuri toisin päin. Ne imevät valoa itseensä, joten valaistuksen ja mahdollisesti myös luonnonvalon tulee olla voimakkaampaa raikkaan ilmeen aikaansaamiseksi. Myös voimakkaan väristen valaisinvarjostinten kanssa kannattaa olla varovainen. Tummat tai värikkäät varjostimet saavat helposti ympäröivän tilan värit vääristymään, etenkin jos niitä käytetään tehokkaissa yleisvalaisimissa.

Lisäksi valon värilämpötila vaikuttaa valaistuksen yleisilmeeseen. Sitä kuvataan mittayksiköllä kelvin (K), jonka luku on sitä matalampi, mitä lämpimämmän väristä valo on. Viileä valo lähenee päivänvaloa, jonka kaltainen valaistus virkistää, ja lämpimämpi värilämpötila taas koetaan rauhoittavammaksi. Normaali värilämpötila hehkulampuissa on 2 700 K ja halogeenilampuissa 3 000 K.