Valaisin ja turvallisuus

Trio 2014 -mallistoaTrio 2014 -mallistoa

Valaisten turvallisuuden kannalta on tärkeää tutustua käyttöohjeisiin, noudattaa niitä ja lisäksi huoltaa valaisinta oikein. Erilaiset merkit ja sertifikaatit voivat antaa suuntaa turvallisuutta arvioidessa. Rikkinäistä tai viallista valaisinta ei tule käyttää, koska se voi muuten aiheuttaa vaaratilanteita ja esimerkiksi sähköiskuvaaran. Valaisin on hyvä puhdistaa pölystä säännöllisesti. Pölyisyys saattaa johtaa pienentyneen valaistustehon lisäksi vaaraan saada sähköisku tai joissakin tapauksissa jopa pölypalo voi olla mahdollinen.

Valaisinta tulee käyttää ohjeiden mukaisten lamppujen kanssa ja sellaisissa tiloissa, joihin kyseinen valaisin on tarkoitettu. Liian tehokas tai suurikokoinen lamppu johtaa helposti valaisimen ylikuumenemiseen. Jos valaisinta ei ole suunniteltu kestämään kosteutta, se on aina esimerkiksi suihkutiloissa palo- ja sähköturvallisuusriski. Samoin on muun muassa saunaan sijoitettujen valaisinten kanssa, jos ne eivät kestä tarpeeksi kuumuutta.

Oikeanlainen asennus on tärkeä turvallisuustekijä valaisimissa. Siksi on hyvä antaa sähkömiehen tehdä työt, joihin itseltä ei löydy ammattitaitoa. Lain mukaan ilman koulutusta on salittu pistokkeen kytkeminen pistorasiaan ja kiinnittää irtojohdot sokeripalaan. Huonosti tehdyt kytkennät tai eristykset, puutteellinen jäähdytys ja vääränlainen metalliosien maadoitus voivat johtaa erilaisiin onnettomuuksiin. Myös vanhojen rakennusten asennukset kannattaa tarkistuttaa rapistumisen tai puutteellisuuden varalta.

Pienloistelamput sisältävät useimmiten elohopeaa, joka on ihmiselle haitallinen aine. Ehjät lamput eivät vapauta sitä, mutta lampun rikkoutuessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja siivottava jäljet huolellisesti. Elohopeaa karttaville hyviä vaihtoehtoja ovat halogeenitekniikkaa käyttävät lamput ja LED-lamput, koska ne eivät sisällä lainkaan elohopeaa.