LED-valaisimet

LED-valaisinten suosio on ollut viime vuosina selvässä kasvussa, ja nousu jatkuu yhä kiihtyvää vauhtia. LED-valaisintekniikan kehittyminen viime vuosina on mahdollistanut entistä parempia valaistusratkaisuja entistä edullisempiin hintoihin. Hinnat ovat silti vielä jonkin verran perinteisiä valaisimia korkeampia. Yhä useammat valmistajat ovat ottaneet LED-tekniikan käyttöön valaisimissaan sen monien etujen vuoksi. Voittokulkua ovat kiihdyttäneet muun muassa valoteholtaan suurempien ledien kehittyminen sekä valkoisen LED-valon keksiminen ja käyttöönotto.

LED-valaistuksen selvä etu on huomattava tehokkuus ja valon suuri voimakkuus. Tämän ominaisuuden vuoksi ne sopivat sisustusvalaistuksen lisäksi ulkokäyttöön ja kohteisiin, joissa tarvitaan toimivaa valaistusta suurille alueille. LED-lamppu syttyy välittömästi ilman turhaa odottelua. Värintoistokyky on LED-valoilla huomattavan hyvä, ja ne mahdollistavat värien käytön valaistuksessa laajalla skaalalla. Myös värin säätäminen ja himmentäminen ovat helposti toteutettavissa.

LED-tekniikka tuo aivan uusia ulottuvuuksia sisustusvalaisinten suunnitteluun. Lamppujen erittäin pienen koon vaikutukset näkyvät selvästi valaisinten suunnittelussa tuoden siihen kiinnostavia mahdollisuuksia. Ledien suunnattavuus on myös hyvää, minkä ansiosta niillä saadaan korostettua sisustuksen parhaita puolia entistä paremmin. Ne voidaan myös sijoittaa lähelle kohdetta, koska ne eivät kuumene merkittävästi.

Ympäristöystävällisyys on vahvasti läsnä LED-valaisimissa, jotka säästävät selvästi enemmän energiaa kuin halogeenit tai hehkulamput. Energiatehokkuudessa ledit ovat vielä suunnilleen samalla viivalla loistelamppujen kanssa. LED-lamput eivät sisällä lainkaan elohopeaa. Ne ovat myös terveellisiä silmille, koska valo ei värise lainkaan. Lämpötiloista LED-valaisimet sietävät hyvin kylmää, mutta esimerkiksi saunan kuumuutta ne eivät kestä.

Erittäin pitkä käyttöikä on tyypillistä ledeille, minkä ansiosta LED-valaisimia ei tarvitse käytännössä huoltaa. Myös ledin sammuminen sisäisen vian vuoksi on hyvin harvinaista. LED-lampun elinikä on lähes aina yli 10 000 tuntia, mutta nykyään kehittyneimmät lamput ovat yltäneet jo yli 100 000 tuntiin. Elinikä tarkoittaa aikaa, jonka kuluttua valoteho on pudonnut 70 prosenttiin lähtökohtaisesta tehosta. Valoteho heikkenee ajan kuluessa, joten sitä on hyvä pitää silmällä.

Saatavilla on laaja valikoima LED-lamppuja eri kannoilla, ja osa niistä soveltuu sellaisenaan vanhoihin valaisimiin hehku- tai halogeenilampun tilalle. Saatavilla on monenlaatuisia LED-valaisimia, mikä kannattaa pitää mielessä hankintaa suunnitellessa. Myös vielä kehitteillä oleva standardointi vaikuttaa tuotteille asetettuihin vaatimuksiin.